Gofry, ten chrupiący przysmak kojarzy się z wakacjami w nadmorskich kurortach czy też smakami dzieciństwa. A wakacje tuż, tuż …
To deser, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Niejednemu z nas ślinka cieknie na myśl o tym pysznym, ciepłym cieście z dużą ilością bitej śmietany, owocami … Jedni wolą zajadać się tym przysmakiem z dżemem, drudzy z nutellą, a jeszcze inni z cukrem. Odpowiednio przygotowane mogą być świetnym śniadaniem!
16 czerwca, po zapoznaniu się z przepisem na klasyczne gofry uczniowie klasy 3 samodzielnie przygotowali ciasto, upiekli i dobrali owocowe dodatki do gofrów. Bardzo dziękujemy za owocowe dodatki –świeże truskawki i czereśnie, które podarowali państwo Edyta i Darek Kwiatkowcy. Starczyło dla wszystkich uczniów i pracowników naszej szkoły.
Nie było osoby, której ten deser nie przypadł do gustu. Gofry zniknęły w kilka minut.
Zajęcia kulinarne okazały się strzałem w 10! Dzieci były zachwycone. Przy okazji tych zajęć, zupełnie przypadkowo, podczas ubijania śmietany uczniowie byli świadkami jak powstaje … masło.
Wszystkich łasuchów, małych i dużych, zapraszamy do obejrzenia zdjęć w naszej galerii.
Regina Schichter
Zachęcamy do pieczenia tych pyszności w domu. Oto prosty i wypróbowany przepis na klasyczne gofry:
20 dag mąki
3 jajka mleko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka stopionego masła
szczypta soli
Wszystko wymieszać i piec w gofrownicy.
Smacznego życzy klasa 3 z panią Reginą !!!